Nyomtatás

Szemölcs vagy tyúkszem?

Nem mindegy. Sokan tyúkszemnek hívnak minden lábon levő bőrelváltozást. Pedig egészen más a kezelése egy tyúkszemnek és egy szemölcsnek...

Mit tegyek, ha a lábamon valamilyen fájdalmas, nyomásra érzékeny elváltozást látok? Kezeljem otthon? A gyógyszertárakban rengeteg gyógymódot találok, különféle tyúkszemtapaszokat, szemölcsirtókat. Melyiket használjam? Ennek eldöntése nem olyan könnyű, ha pedig nem jó kezelést használunk, az hatástalan lesz. Szerencsére legalább kárt nem okozhatunk.

Mégis, mi a szemölcs és mi a tyúkszem?

Tyúkszem a nyomásnak kitett helyekenTyúkszem a nyomásnak kitett helyeken

A tyúkszem tulajdonképpen bőrkeményedés, melyet a bőr egy bizonyos pontjának folyamatos, rendszeres nyomása okoz. Ezt a nyomást okozhatja a nem megfelelő (túl szoros) cipő, de a láb szerkezetének eltérése is, pl. boltozatsüllyedés, kalapácsujj stb. Kezelésének alapelve tehát nagyon egyszerű: meg kell szüntetni a kiváltó okot, az állandó nyomást. Ez történhet cipőcserével, a cipő kipárnázásával, ha viszont ortopédiai eredetű az ok, akkor nyilván ortopédiai kezelésre van szükség: betét viselésére, adott esetben műtétre. A műtét általában nem a tyúkszem eltávolítását jelenti, hanem olyan korrekciót, mely a kiváltó okot megszünteti, ezután a tyúkszem magától is gyógyul.

Ezért a rendelésen én sem vállalok tyúkszem eltávolítást, hiszen az úgyis kiújul, ha nem szüntetjük meg az okát.

SzemölcsSzemölcs

A szemölcsöt vírusfertőzés okozza, leggyakrabban közös fürdőben, uszodában fertőződünk. Általában 4-5 mm átmérőjű, tagolt felszínű, tömött tapintatú elváltozásról van szó, mely eleinte fájdalmatlan, később - különösen a nyomásnak kitett helyeken, mint például a talpon - érzékennyé válhat. Sokan követik el azt a hibát, hogy a szemölcsöt tyúkszemtapasszal kezelik, mely értelemszerűen nem gyógyítja meg a betegséget, a környező bőrt felpuhítva viszont segítheti a vírus továbbterjedését. Szemölcs kezelésére különféle ecsetelők léteznek, a méregdrága gyári készítményektől a gyógyszertárban előállított szerekig. Helyes használatukkal a legtöbb szemölcs meggyógyítható. Mit is jelent a helyes használat? Ezek a szerek általában szövetelhalást okoznak (ezért is kell szigorúan csak a szemölcsöt bekenni velük, a környezetét megkímélve), ezt az elhalt réteget aztán EL KELL TÁVOLÍTANI! Ez a kulcsfontosságú lépés, melyet ha elmulasztunk, a további ecsetelések hatástalanok maradnak, mivel csak az elhalt réteget kenegetjük tovább.

Ha így sem sikerül megszabadulni szemölcsünktől, jöhet a sebészi eltávolítás. Különféle helyeken olvasni a sebészi módszer eredménytelenségéről, a kiújulás veszélyéről, mely azonban leginkább a kimetszésre jellemző. Rendelésünkön a szemölcsöket helyi érzéstelenítésben teljes egészében kikaparjuk, excochlealjuk, a sebet pedig lápiszrúddal kezeljük. A lápisz kiirtja a sebalapon maradt vírusokat, így megakadályozva a betegség kiújulását. Azt azonban nem tudjuk kivédeni, hogy újrafertőződés miatt ismét kialakuljon egy szemölcs.