Nyomtatás

Anyajegyek

Tudta-e, hogy az anyajegynek semmi köze az anyához, egy tévhit miatt nevezik így. Régen azt tartották, hogy a várandósság alatt az anyát ért események hatására alakulnak ki, pl. ha valami ráesik, valamire rácsodálkozik vagy megijed, a babán anyajegy jelenik meg.

Valójában az anyajegy tulajdonképpen bőrhiba, mely a festékanyagot tartalmazó sejtek, az ún. melanocyták felszaporodását jelenti. Ezek leggyakrabban semmiféle panaszt nem okoznak, esetleg esztétikai szempontból lehetnek zavaróak. Mások rossz elhelyezkedésük miatt sérülésnek vannak kitéve, ezért okozhatnak kellemetlenséget. Az is előfordulhat, hogy az anyajegy valamilyen panaszt okoz: viszket, ég, érzékennyé válik, kifekélyesedik, váladékozni kezd, elszíneződik, illetve növekedésnek indul. Ekkor feltétlenül bőrgyógyászati vizsgálat szükséges, melynek során az orvos eldönti, hogy az adott elváltozás mennyire veszélyes, szükség van-e sebészeti eltávolítására, és ha igen, akkor milyen széles ép szegéllyel, biztonsági zónával kell kimetszeni.

A az anyajegyek eltávolításának egyik alapelve, hogy az elváltozást teljes egészében, ép szegéllyel kimetsszük, ezt követően szövettani vizsgálatra küldjük. A kimetszés szikével történik, ugyanis ez az egyetlen módszer, amelynél korrekt szövettani vizsgálat végezhető. Minden egyéb eljárás, pl. lézeres elpárologtatás, fagyasztás nem teszi ezt lehetővé, a nem megfelelő eljárás pedig a jóindulatú bőrelváltozás rosszindulatúvá fajulását okozhatja.