Nyomtatás

Bőr alatti csomók

Vajon zsírcsomó-e minden csomó, amit annak vélünk? Természetesen nem. Sokan mégis zsírcsomónak gondolnak minden, bőrben vagy bőr alatt elhelyezkedő csomót. Pedig sokfélék lehetnek...

Lipoma - az igazi zsírcsomóLipoma - az igazi zsírcsomó

Éppen ezért fontos műtét előtt alaposan megvizsgálni minden csomót, gyakran további képalkotó vizsgálatok - pl.ultrahang – szükségesek. A legtöbb esetben ezek az elváltozások jóindulatúak, azonban, ha bármilyen gyanú felvetődik, jobb tőlük megszabadulni, a szövettani vizsgálat pedig biztos választ ad a kérdésre.

A két leggyakoribb jóidulatú csomó a lipoma (ez a zsírcsomó) és az atheroma (magyarul kásadaganat), mely nevét a kásaszerű bennékéről kapta.

Az előbbi a zsírsejtek burjánzásából indul ki, tehát egy valódi jóindulatú daganat. Rosszindulatú elfajulása igen ritka, gyakorlatilag nem fordul elő.

Az atheroma faggyúmirigyből alakul ki, mégpedig úgy, hogy a mirigy kivezetőcsöve eltömődik, így a termelődő faggyú nem tud kiürülni, hanem felhalmozódik. Ez az a fehér, kásaszerű anyag, mely a csomóból gyakran kinyomható. (bár nyomkodni nem tanácsos)

AtheromaAtheroma

 

Mit tegyek, ha már egyszer kialakult valamelyik betegség?

A zsírcsomó eltávolítása nem feltélenül szükséges, természetesen ha bármilyen oknál fogva zavaró – pl. fáj, növekszik, vagy akár csak esztétikai panaszt okoz, akkor érdemes helyi érzéstelenítésben eltávolítani.

A kásadaganat eltávolítása mindenképpen indokolt, hiszen befertőződhet, begyulladhat, ilyenkor pedig még kellemetlenebb, mintha "csak" egy csomó lenne a bőrben.

Ha begyulladt, akkor meg kell próbálni a gyulladást megyszüntetni – jegeléssel, antibiotikumos kenőcsökkel – de ha tályog alakul ki belőle, akkor mindenképpen fel kell nyitni, a gennyet pedig ki kell üríteni.

A végleges megoldást mindkét elváltozás esetében az egészben történő műtéti eltávolítás jelenti, atheroma esetében ez csakis nem gyulladt állapotban lehetséges.